Każdy może zachorować na raka. Nasz styl życia determinuje większe lub mniejsze ryzyko zachorowania. Z badań wynika, że wielu zachorowań moglibyśmy uniknąć, gdybyśmy stosowali się do zaleceń Polskiego Komitetu Zwalczania Raka - przeczytajcie, stosunkowo łatwo wprowadzić je w życie:

 

  1. Nie pal lub unikaj palenia tytoniu: nie rozpoczynaj palenia, zerwij z nałogiem, unikaj towarzystwa osób palących;
  2. Ograniczaj spożywanie alkoholu, zwłaszcza alkoholi wysokoprocentowych;
  3. Ograniczaj spożywanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych;
  4. Ograniczaj spożywanie produktów zbyt słonych i kwaśnych (marynaty), wędzonych i peklowanych;
  5. Unikaj nadwagi także poprzez zachowanie sprawności fizycznej i zapewnienie organizmowi codziennej dawki ruchu;
  6. Dostarczaj organizmowi witamin i mikroelementów, dziennie minimum 5 porcji owoców i warzyw;
  7. Spożywaj dużo produktów bogatych w błonnik, głównie pieczywa z gruboziarnistego przemiału mąki (warzywa i owoce też zawierają błonnik);
  8. Przechowuj żywność w lodówce, zwłaszcza warzywa po ugotowaniu;
  9. Unikaj nadmiernego naświetlania promieniowaniem słonecznym – dotyczy opalania się na słońcu (zwłaszcza w godz. 11-14) lub lampą kwarcową;
  10. Zgłoś się do lekarza natychmiast gdy wystąpi nawet tylko jeden z "siedmiu znaków ostrzegawczych".

 

M. Sygit: "Zdrowie publiczne", fragment

Marian Sygit: Zdrowie publiczne. Warszawa 2010, s. 274-275

 

 

Więcej informacji znajdziecie na: www.kodekswalkizrakiem.pl

Dokładne informacje na temat podstawowych terminów związanych z rakiem piersi, diagnozowaniem choroby, leczeniem i rehabilitacją znajdziecie w onkopedii na:

http://amazonki.net/onkopedia


Warto również przyswoić zasady i wskazówki diety antyrakowej: