Każdy może zachorować na raka. Nasz styl życia determinuje większe lub mniejsze ryzyko zachorowania. Z badań wynika, że wielu zachorowań moglibyśmy uniknąć, gdybyśmy stosowali się do zaleceń Polskiego Komitetu Zwalczania Raka - przeczytajcie, stosunkowo łatwo wprowadzić je w życie:
- Nie pal lub unikaj palenia tytoniu: nie rozpoczynaj palenia, zerwij z nałogiem, unikaj towarzystwa osób palących;
- Ograniczaj spożywanie alkoholu, zwłaszcza alkoholi wysokoprocentowych;
- Ograniczaj spożywanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych;
- Ograniczaj spożywanie produktów zbyt słonych i kwaśnych (marynaty), wędzonych i peklowanych;
- Unikaj nadwagi także poprzez zachowanie sprawności fizycznej i zapewnienie organizmowi codziennej dawki ruchu;
- Dostarczaj organizmowi witamin i mikroelementów, dziennie minimum 5 porcji owoców i warzyw;
- Spożywaj dużo produktów bogatych w błonnik, głównie pieczywa z gruboziarnistego przemiału mąki (warzywa i owoce też zawierają błonnik);
- Przechowuj żywność w lodówce, zwłaszcza warzywa po ugotowaniu;
- Unikaj nadmiernego naświetlania promieniowaniem słonecznym – dotyczy opalania się na słońcu (zwłaszcza w godz. 11-14) lub lampą kwarcową;
- Zgłoś się do lekarza natychmiast gdy wystąpi nawet tylko jeden z "siedmiu znaków ostrzegawczych".
Marian Sygit: Zdrowie publiczne. Warszawa 2010, s. 274-275
Więcej informacji znajdziecie na: www.kodekswalkizrakiem.pl
Dokładne informacje na temat podstawowych terminów związanych z rakiem piersi, diagnozowaniem choroby, leczeniem i rehabilitacją znajdziecie w onkopedii na:
Warto również przyswoić zasady i wskazówki diety antyrakowej: